Adroid ve diğerleri

Adroid ve diğerleri

4 Ekim 2013 0 Yazar: Cem Kefeli

Tesadüfen karşıma çıkan bir yazıda rastladım bu grafiğe. OS’lerin zaman içerisindeki market paylaşımını gösteren bir grafik ki sanırım bu gidişle Android ‘herşey’ demek olacak. Zaten bu yüzden de yazımın başlığını ‘Android ve diğerleri’ olarak verdim. Çok uzun zamandır Windows etkisinin yok olduğu zaten hissediliyordu. Fakat burada önemli olan şu ki Android’in yalnızca akıllı telefon marketinde önde olmadığı tüm sektörlerde aşırı baskın hale geldiği.

Android, zamanında Windows’un sahip olduğu %70 pasta payına henüz ulaşamasa da dört sene gibi az bir sürede pastanın %60’ına hitap etmeyi başarmış durumda. En fazla payı Windows’tan kapmış fakat ilgimi çeken şu oldu ki yok olan bir blackberry var, yok olan bir de ‘others’ var. BB’nin pazardan kopması da düşündürücü fakat asıl ‘others’ diye tabir edilen bölümün ciddi bir erimeye girmesi beni düşündürdü. Çünkü pazarda yalnızca birkaç ürünün başı çekmesi ve diğerlerinin yok denecek kadar az olması çok da hoş birşey değil. Beni şaşırtan bir diğer nokta ise bu kadar sevimsizliğe ve eleştiriye rağmen apple’ın halen hatrı sayılır bir yükselişte olması. Toplam içerisinde belirgin değil ama neredeyse kendi oranını iki katına çıkarabilmiş.

Chart of the Day Computing Share
Chart of the Day Computing Share

Sonuç olarak her ne kadar windows sevmesem, Android’e hayran olsam da bir markette bir ürünün bu kadar öne çıkarak diğerlerini yok edecek gidişata sahip olması rahatsız edici olmalı diye düşünüyorum, seçeneklerin yaşayabilmesi açısından.