JAVA – Hidden Inheritance (Gizli Kalıtım)

JAVA – Hidden Inheritance (Gizli Kalıtım)

31 Ekim 2012 0 Yazar: Cem Kefeli

Aslında buradaki linki takip ederseniz birkaç başlık halinde Java’da kalıtımı ilgilendiren birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Gizli kalıtım da bu yazıların birisi içerisinde yer bulabilirdi fakat hem zamanında yazmayı atlamışım hem de sonradan bu konuyu farklı bir başlık olarak ele almanın daha uygun olacağını düşündüm.

Gizli kalıtım, hem kalıtımla ilgili tabiki hem de aslında Java’da sınıflar ve nesnelerin doğal işleyişi ve dil yapısı ile ilgili de mantıksal bilgiler veriyor. Nasıl?

Hidden inheritance example

public class HiddenEx {
    // Hic bir sey yok!
}
public static void main(String[] args) {
    HiddenEx Class1 = new HiddenEx(); 
    HiddenEx Class2 = new HiddenEx(); 
    HiddenEx Class3 = Class2;
    System.out.println("Class1.toString(): " + Class1);
    System.out.println("Class2.equals(Class1): "+Class2.equals(Class1));
    System.out.println("Class2.equals(Class3): "+Class2.equals(Class3));
    System.out.println("Class2.hashCode(): " + Class1.hashCode());
}
Class1.toString(): HiddenEx@addbf1
Class2.equals(Class1): false
Class2.equals(Class3): true
Class2.hashCode(): 11394033

Şimdi bu örneğe bakınca ilk önce şu soruları sormanız gerekir. “İyi de ben HiddenEx isimli sınıfta ne toString isminde bir method tanımladım ne equals ne de hashCode? Nereden geldi peki bu methodlar? Tanımlamadığım bir methodu nasıl kullanabildim?

Hidden inheritance (Object class)

public class HiddenEx extends Object {
    // Hic bir sey yok!
}

Bu soruların tümünün cevabı da yukarıdaki bir numaralı boyalı satırda saklı. Çünkü Java’da tüm nesneler gizli olarak Object sınıfından türer. Object tüm sınıfların atasıdır diyebiliriz, bu Java’nın sınıf yapısının kurgusudur. Siz bir sınıf oluşturduğunuzda bu sınıf aslında gizli bir şekilde Object sınıfından extend edilir. Dolayısı ile yukarıdaki saydığım üç adet method zaten Object sınıfının içerisinde tanımlı olduğu için HiddenEx sınıfı içerisinde kullanılabildi. Yalnızca bu üç method değil başka methodlar da var bu şekilde… İşte gizli kalıtım bu şekilde ifade edilebiliyor…

Peki Bir sınıf daha düşünün bu sınıf da HiddenEx sınıfından türesin ve adı da HiddenEx2 olsun. HiddenEx2 hem Object hem de HiddenEx sınıflarından aynı anda mı türeyecektir? Cevap hayır… Çünkü Java’da multiple inheritance (Çoklu kalıtım) yoktur. HiddenEx2 sınıfı HiddenEx sınıfından türer, HiddenEx ise Object sınıfından türer.