Güvenli internet (İnternetin güvenli kullanımı) hizmeti yayına başladı

Güvenli internet (İnternetin güvenli kullanımı) hizmeti yayına başladı

21 Kasım 2011 0 Yazar: Cem Kefeli

5809 sayılı Kanunun 4’üncü 6’ncı ve 50’inci maddeleri ile 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi hükümleri kapsamında, BTK tarafından hazırlanan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” 22 Şubat 2011 tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak, “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”ın 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verildi.”

Bu karar ile hayatımıze girdi ‘İnternetin Güvenli Kullanımı’ projesi… 22 Ağustos’tu büyük gün ama daha sonraları lansman tarihi BTK tarafından 22 Kasım olarak güncellendi. Bu üç aylık test dönemi de biterek nihayetinde bugün canlı ortamda hayat buldu… Üzerinde çok tarşışıldı, oldukça fazla fikir atıldı ortaya. Aslında bu projenin ortaya atıldığı ilk gün ile hizmetin verilmeye başlandığı bugün arasında büyük konsept farklılıkları var. İlk zamanlar herkesin bir profile dahil edilme zorunluluğu (ki buna standart profil deniyordu…) bugün yok. Yurtiçi/Yurt dışı gibi bana biraz tuhaf gelen profiller de yok artık. Örneğin artık sırf yurtdışından yayın yapıyor diye Yahoo’ya girememek gibi tezat bir durum bulunmuyor.

Bugün gelinen noktada ise yukarıda Avea Online işlemlerdeki menüdeki seçeneklerimiz var. Bu seçenekleri temel anlamda ‘Güvenli internet istemiyorum, ‘Aile profili ve türevleri’ bir de ‘Çocuk profili’ oluşturuyor. Seçtiğini profile göre BTK tarafından gruplanmış siteler sizin için filtreleniyor olacak. Mantık böyle genel olarak ama Çocuk profili için durum biraz farklı. Çocuk profilinde yasaklanmış adresler listesi yerine izin verilmiş adresler listesi var. Yani siz defaultta hiçbiryere erişemiyorken, yalnızca BTK’nın izin verdiği sitelere erişebiliyor olacaksınız. Sağdaki görüntüde ise profilinizden dolayı girmemeniz gereken bir sayfaya eriştiğinizde sizi karşılayacak olan bilgilendirme ekranı yer alıyor. Bu sayfa üzerinden şikayetlerinizi de iletebiliyor olacaksınız.