wAGENT = wapAGENT + webAGENT

wAGENT = wapAGENT + webAGENT

31 Ekim 2011 0 Yazar: Cem Kefeli

ÖZETÇE: Müşterilerin hizmetine sunulan IT ya da Network servisleri faklı nedenlerden (Firewall, Servis hataları, veritabanı hataları, vb.) dolayı zaman zaman erişilemez duruma gelmektedir. Tamamen erişilememe durumu servis kesintilerine neden olmaktadır. Çoğu zaman servislerin verildiği network içerisinden erişimlerde problem olmamasına ve manuel testlerde sıkıntı yaşanmamasına rağmen, müşterilerin servislere ulaşmak için geçtiği farklı farklı networklerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle erişim sıkıntıları yaşanabilmektedir. wAGENT Java ve .NET teknolojilerini kullanarak geliştirdiğim, servisleri dışarıdan bir göz ile sürekli kontrol eden, servisin durumunu raporlayan, geçmişe dönük olarak gözlem imkanı sunan ve problemli durumları alarm oluşturarak raporlayabilen bir yazılımdır.
Kelimeler: Otomatik WEB erişim testi

wAGENT Arctitecture
wAGENT Arctitecture

wAGENT nedir ve ne ise yarar?

  • wAGENT WEB ve WAP servislerini müsteri perspektifinden izleyen bir gözdür!
  • WEB/WAP servislerinin basarimini ölçmek ve müsterinin yasadigi deneyimleri sentetik olarak takip etmek amaciyla olusturulmus bir servisler bütünüdür.
  • Cep telefonlarina (wapAGENT) ve bilgisayarlara (webAGENT) kurulan yazilimlar sayesinde yönetim konsolundan yönetilen veriler takip edilmeye ve düzenli olarak raporlanmaya başlar.
  • Bu araç sayesinde WAP/WEB portalların hangi zamanlarda erişilebilir/erişilemez olduğu bilgisi de geçmişe dönük olarak depolanabilmekte ve WAP servislerin bir availability raporu oluşturulabilmektedir.
  • wAGENT kesinti durumlarında ilgili kişiyi hem E-Posta hem de SMS yolu ile anında bilgilendirebilmektedir.
wAGENT Flow Diagram
wAGENT Flow Diagram

Finansal Etki: Servis kesintilerinde oluşabilecek maddi kayıpları en erken zamanlarda tespit ederek, olabildiğinde az maddi kayıp ile servisin tekrar hizmet verebilir olmasını sağlamaktadır.
Markaya Etki: wAGENT sayesinde servis kesintileri önceden tespit edilebilip müşteri gözünde oluşan servis alamama algısı azalmaktadır ve marka değeri artmaktadır.
Müşteriye Etki: Temel anlamda servis kalitesinin ne kadar yüksek olduğunun bir göstergesi olan availability değerlerinin wAGENT erken uyarı sistemi sayesinde takip edilebilmesi ve problem durumunda alarm üretilmesi müşterinin daha iyi hizmet alabilmesini sağlamaktadır.
Verimliliğe Katkı: Servislerin günlük rutin kontrolleri çalışma zamanı açısından önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca bu rutin kontroller çoğu zaman problem anına denk gelmediği için doğru sonuçlar vermediği zamanlar da olmaktadır. wAGENT herhangi bir manual kontrole gerek kalmadan erişim problemini otomatik olarak tespit edip bildirebilmektedir. Bu durum optimum iş gücü kullanımını sağlamaktadır.